A Szigorúan Magánvélemény Blog

KVilág - Kibaszott Világ

KVilág - Kibaszott Világ

Mi a jó a szalmonellás kekszben?

2015. december 28. - kvilag

Gyorsan leszögezem. SEMMI!

Ami jó, az az, amire ennek az esetnek a kapcsán ráébredtem.

Ez pedig nem más, mint hogy talán van még remény arra, hogy az élelmiszer-biztonság és a fogyasztóvédelem területén a fogyasztó kis helyet kapjon végre Magyarországon is.

Olvastam ugyan a hírt több oldalon is, de először az indexen futottam bele. Elsőre a szokásos cikk jelent meg, ami még nem hozott újdonságot, sőt a régi időket idézte. Szinte semmi nem derült ki belőle.

Az osztrák hatóságok tájékoztatása alapján szalmonellát mutatták ki Magyarországon gyártott karácsonyi kekszben. A Nébih közleménye alapján a terméket kizárólag Ausztriában értékesítették. A hatóság az érintett termék forgalomból történő visszahívását elrendelte.

Ráadásul feltehetően valami copy-paste hiba miatt a benne lévő és lent látható Nébih oldalára mutató link se működik.

screenshot_from_2015-12-28_01-28-16.png

Mivel érdekelnek az ilyen jellegű hírek, keresgettem kicsit és nem sokkal később rá is akadtam az index frissített cikkére. Ebben már több információ volt található és itt felcsillant a remény is, ugyanis kiderült, hogy a kekszet Fertődön gyártották, és a Nébih honlapjára mutató link is működött.

Az osztrák hatóságok tájékoztatása alapján szalmonellát mutattak ki a Weihnachtskekse  nevű karácsonyi kekszben,írja a Nébih honlapján. A kézzel készített vajas kekszet Magyarországon, egész pontosan Fertődön gyártják.

A Nébih tájékoztatása szerint a rendelkezésre álló információk alapján a terméket kizárólag Ausztriában értékesítették. A hatóság elrendelte a keksz visszahívását a forgalomból. A baktérium típusának meghatározása folyamatban van.

Kár, hogy az index megállt itt. Tovább keresve megtaláltam a hírt részletesebben kifejtve más oldalakon is, de az igazán reménykeltő a Nébih oldala volt, ahol megtalálható a termék neve, gyártója, fényképe és néhány egyéb adata is.

Az osztrák hatóságok tájékoztatása alapján Salmonella jelenlétét mutatták ki Magyarországon gyártott karácsonyi kekszben.

A termék neve: handgemachte Weihnachtskekse mit Butter

Kiszerelés: 250 g

Gyártó: Bear Production Kft. (9431 Fertőd, Bartók Béla utca 15.)

Osztrák vevő: Hofer KG (Hoferstraße 2, Sattledt, 4642, Austria)

A rendelkezésre álló információk alapján a terméket kizárólag Ausztriában értékesítették. A hatóság az érintett termék forgalomból történő visszahívását elrendelte. A Salmonella szerotípus meghatározása folyamatban van.

Ez azért volt számomra érdekes, mert emlékszem, hogy éveken keresztül az ilyen eseteknél örök homályban maradt a termék és annak gyártója, ami mindig idegesített, mert egyfelől így nem tudja az ember nem megvenni a terméket a boltban, és kénytelen arra hagyatkozni, hogy a hatóságok teszik a dolguk és ilyen esetekben időben zárolják az adott terméket illetve ha kell kivonják a forgalomból, másfelől pedig nem tudom a gyártó céget egyénileg szankcionálni azzal, hogy mondjuk nem veszem meg a termékeit.

Az adatok eltitkolásának indokaként sokáig a cégek jó hírnevének a védelmét hozták fel. Ezt persze egy szintig el lehet fogadni. Mert egy szezonális romlandó terméknél egy a vizsgálat idejére történő zárolás a cégnek jelentős anyagi kárt okozhat. Azonban a másik oldalon meg a fogyasztó egészsége/élete áll. Ezért ezek a szervezetek igenis felelősségteljesen és mérlegelve a kockázatokat, de meg kell hozzák a döntéseket, nem pedig strucc módjára homokba dugni a fejüket félve a tévedéstől, vagy a háttérben csendben, sumákban levezényelni a termék zárolását és forgalomból kivonását. A cégeknek pedig viselni kell az ilyen esetek következményeit.

Magyarországról lévén szó és a realitás talaján állva érdemes hozzátenni, hogy sem a cégeknek nem szabadna adott esetben a politika mögé bújni, sem a szervezeteknek nem szabadna a politika eszközeként szolgálni. Vagy mondhatnánk azt is, a politika önként teljesen ki kellene vonuljon ezekről a területekről. Reméljük ez így van. Vagy legalább így lesz. Valamikor.

Kicsit körbenézve a Nébih oldalán, kiderült számomra, hogy a friss hírek és a RASFF rendszer oldalak alatt találhatóak az ilyen jellegű információk. Ez utóbbi egy EU  tagországokban működő gyorsvészjelző rendszer neve. Ezeket a RASFF riasztásokat átböngészve meg kellett állapítanom, hogy ennek a publikus része sajnos nem tartalmazza a gyártó/forgalmazó adatait még a konkrét esetben sem. Ezért feltehetően a Nébih tette közzé ezeket a saját adatai alapján. Pár más Nébih riasztást is átnézve azt mondanám, hogy van amikor megnevezik a terméket/gyártót/forgalmazót és van amikor nem.

Ezen felbuzdulva meglátogattam a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idevonatkozó weblapját is és itt is kellemes meglepetés ért, mivel többnyire itt is meg lehet találni a veszélyes termékek gyártóját/forgalmazóját és egyéb fontos adatait. Kedvencem a bűnügyi jellegű - de ettől még vitathatatlanul hasznos - termék leírás rész.

Guangda 866 játék baba

Termék leírás: Kb. 35 cm magas szemüveges, műanyag játék baba virágos ruhában, rózsaszín gitárral a kezében.

A saját adatbázis mellett itt is van egy EU adatbázis RAPEX néven és ebben is beazonosítható módon megtalálhatóak a veszélyesnek ítélt termékek.

És hát mi lehetett volna aktuálisabb így decemberben, karácsony előtt mint a

  1. Csoki mikulások
  2. Szén-monoxid érzékelők
  3. Karácsonyfa fényfüzérek

értékelése.

Remélem a fent nevezett szervezetek megtartják jó szokásukat, esetleg tovább javítják a tájékoztatásukat, illetve remélhetőleg más szervezetek is csatlakoznak hamarosan hozzájuk, hogy a fogyasztó még több információhoz juthasson.

Magyarország, én így most kicsit jobban szeretlek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr448205476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása