A Szigorúan Magánvélemény Blog

KVilág - Kibaszott Világ

KVilág - Kibaszott Világ

Migráció vs. Terrorizmus

Növeli-e a jelenlegi migráció a terrorveszélyt

2015. november 23. - kvilag

A migráció - direkt nem használom a menekült áradat kifejezést, mivel a lenti statisztikákból egyenlőre úgy tűnik, a gazdasági bevándorlás erősebb, mint a menekült bevándorlás - emelkedésével együtt elindult egy vita arról, hogy biztonsági szempontból a bevándorlás növeli-e a terrorveszélyt vagy sem.

A vita általában a körül bonyolódik, hogy mennyi terrorista jön be az EU-ba a bevándorlók közé rejtőzve. Az egyik oldal azt mondja, hogy ez számosságát tekintve jelentéktelen, már amúgy is itt vannak, illetve amúgy is bejönnek ha akarnak és e miatt nem lehet a tényleg ártatlan menekültekkel kitolni. (vs.) A másik fél pedig azt mondja, hogy ha csak egy jön már az is sok, de amúgy is biztos, hogy nem egy jön hanem sok.

A párizsi merénylet és az azt követő rendkívüli állapot, a brüsszeli városlezárás és terrorista üldözés, és a most már napi szintű bombafenyegetések - lásd repülőgépek, repülőterek, vasútállomások, stadionok és úgy általában bármi ahol sok ember van fenyegetései - azért ezt a kérdést félig meddig már megválaszolták.


Ezért inkább egy másik aspektusra hívnám fel a figyelmet. Függetlenül ugyanis attól, hogy mennyi terrorista bújik meg a bevándorlók között, a bevándorlókat a titkosszolgálatok illetve a biztonsági szervek le kell nyomozzák. Ez pedig, már csak a magas bevándorló szám miatt is, olyan mennyiségű emberi és gépi erőforrást igényel, amire nem volt, nincs, és egyhamar nem is lesz felkészülve az EU.

Van azonban egy másik következménye is a bevándorlók magas számának. Mivel a biztonsági szolgálatok rengetek erőforrást kell az újonnan érdekezettek ellenőrzésére fordítsanak, így kevesebb erőforrásuk marad a már ismert és amúgy akár napi szinten megfigyel személyek követésére, akik e miatt szabadabban szervezkedhetnek.

Ezek után én biztosan ki merem jelenteni, hogy a jelenlegi bevándorlási helyzet igenis komolyan növeli a terrorveszélyt az EU tagállamaiban.

 

 

Eurostat bevándorlási statisztikák:

Eurostat

Eurostat 2nd Quarter Report

Eurostat Asylum Quaterly Report

süti beállítások módosítása