A Szigorúan Magánvélemény Blog

KVilág - Kibaszott Világ

KVilág - Kibaszott Világ

Brexit, avagy egy új világ és új demokrácia eljövetele

2016. június 26. - kvilag

A britek kiléptek az Európai Unióból. Tartottak egy népszavazást, aminek eredménye, mindenkit meglepve az lett, hogy igen lépjünk ki, jobb lesz úgy nekünk. Hogy ez jó ötlet volt-e nem tudom. Szerintem azért a kilépés körüli hisztéria fel van nagyítva. Nem lesz itt, legalább is ettől, világvége. Sokan sokkot kaptak. Sokan hitetlenkedtek. Mindenki meglepődött. Még azok is akik titkon remélték, hogy a britek kilépnek.

  1. Az első sokk után jöttek a nyilatkozatok és magyarázatok. Nem, ne gondoljuk, hogy bárki elgondolkodott azon, hogy hogy lehet, hogy a brit társadalom több mint fele nem szereti az EU-t. Nem erről van szó. Arra gondolok, hogy elkezdték anyázni a kilépést megszavazókat, mondván ők a tanulatlan öregek. Mindezt statisztikai alapon jelentették ki. Gondolom ugyan ezen statisztikák alapján mondták korábban, hogy bár közel van a két tábor mérete, nem lesz kilépés. Szóval gondolom ezek megbízható statisztikák voltak mindkét esetben. Röviden a kilépést a tanulatlan öreg "parasztok" szavazták meg és a szegény fiatal értelmiségi városlakók majd most miattuk szívnak.

  2. Aztán a Google-re hivatkozva jött az újabb front, hogy ezek a Brexitelők tulajdonképpen azt se tudták mi az az EU és miről is szavaztak. Szóval ez így nem lesz jó.

  3. Aztán jött az ötlet, hogy tartsunk újabb népszavazást mert az előző pont alapján sokan utólag értették meg mit is tettek. Mert az egyértelmű, hogy a kllépésre szavazók hibáztak. Az nem opció, hogy tényleg tudták mit akarnak. 

    Amúgy ez kicsit ködös nekem. Mert valójában egy olyan módosítást akarnak bevezetni ?utólag?, hogy ha a leadott szavazatok száma nem éri el a 75%-ot és ebből nincs legalább 60% igen vagy nem akkor legyen új népszavazás. Nem meglepő módon a már lezajlott Brexit szavazáson "csak" a választók 72.2% vett részt és ebből 52-48 arányban nyertek a kilépés pártiak. Tehát a fenti szabály ?visszamenőleges? bevezetése esetén új népszavazást kellene kiírni.

  4. És végül most ott tartunk, hogy tulajdonképpen ez a népszavazás nem kötelezi semmire a parlamentet. Ne is lépjünk ki. Felejtsük el ami történt mintha mi sem történt volna.

Nos néhány észrevétel.

  1. Demokráciában bárki szavazhat ha nem vonták meg törvényileg a szavazati jogát. Akár egy műveletlen öreg paraszt akár egy fiatal Einstein. Ez van drága barátaim.
  2. Akkor is szavazhat ha fingja sincs miről szavaz. Ezt amúgy a parlamentben - hazaira gondoltam de máshol is igaz lehet - nap mint nap láthatjuk is. Akkor is ha átbaszták és benyelte és ezért hülyeséget csinál. És azért azon is érdemes elgondolkodni, hogy mennyi a Facebook-nak meg a Google-nek ilyen adatokat gyártani.
  3. Ez a kettő együtt a demokrácia újraértelmezése. Addig használjuk a demokrácia eszközeit amíg az jön ki, amit  mi szeretnénk. Ha ne adj Isten minden bevetett eszközünk ellenére - média, internet - nem az jön ki ami nekünk jó, vagy olyan öntelt pökhendi seggfejek voltunk, hogy nem kommunikáltuk a dolgot időben és e miatt buktunk, akkor némi magyarázkodás és jogi csűrcsavarás után simán csak leszarjuk az egészet.

Itt szerintem hivatalos tanúi lehettünk a Neo Demokrácia megszületésének. Jelentem nekem ez a gyerek nagyon nem tetszik.

Aztán az is fura, ahogy a brüsszeli bürokrácia reagált erre az egészre. Előkerült, hogy a köcsög kis briteket már Charles de Gaulle sem akarta beengedni az EU piacra és lám milyen igaza volt. Meg, hogy a köcsög kis britek bár már 1973-ban csatlakoztak de azóta is angol fontot használnak fizetőeszközként. Tehát sosem csatlakoztak úgy igazán. És végül jött a mindent elsöprően okos megszólalás, az amúgy véleményem szerint pszichiátriai eset Jean-Claude Juncker szájából, amikor is sértett dedósként utasította a briteket a mielőbbi kilépésre. Egyétek meg amit főztetek felkiáltással. Nehogy már végig gondolja mi is vezetett idáig. Csakis egy Nigel Farage nevű idióta hazudozása lehet az ok aki átverte a brit társadalomból szavazatot leadók 52 százalékát. Semmi más. Az EU hibátlan és tökéletes.

És végül még pár gondolat a fiatalokról. Azokról a 18-24 évesekről akiknek a 75% a maradásra szavazott a The Guardian cikke szerint.

Nos először is nem tudjuk mire szavaztak a fiatalok. A cikkben csak egy felmérés eredményére hivatkozhatnak nyilván. És hát fentebb már szóltam a felmérések pontosságáról.

Az is érdekes, hogy a felhívásra, hogy írják meg a fiatal olvasók, hogy  hogy érzik most magukat maga a cikk leírja, hogy jöttek levelek - a kb. 200-ból - 16, 17 évesektől is. Remélem ezeket nem számolták a 18-24 évesek válaszaiba.

A 75% amúgy úgy jött ki, hogy a tartózkodó 20%-ot simán kidobták. A maradék 80%-nak a 60% "igen" tényleg a 75%. Csakhogy a korosztály teljes létszámára nézve ez akkor is csak 60%. 20%-a meg a korosztálynak nagy ívben tesz az egészre.

Na és végül a fő kérdésem ezzel kapcsolatban. Nagy-Britannia 1973-ban csatlakozott az EU-hoz. Aki ma 24 éves az 1992-ben született. Ez kb. 20 évvel a csatlakozás után történt. A 25-49 éves korosztály nagy része is feltehetően a csatlakozás után született amúgy. Tehát ők sosem éltek EU nélküli britként. De ez nem baj. Ettől ők mivel fiatalok és okosak tudnak megalapozottan dönteni. Nem úgy az öregek akik mind a két érában éltek és ezért meg mivel öregek és buták nyilván nem tudnak dönteni. 

Ennyi. Kvilág ez kérem. K. Világ 18-24 éves elkövető.

süti beállítások módosítása